Luther Udvar ?>

Luther Udvar

50

A Luther Udvar nem csupán egy hagyományokon alapuló modern otthonteremtésről szól, hanem a településkép minőség elvén alapuló fejlesztéséről is. Fontosnak tartjuk az igényes településkép létrehozását. A minőségi fizikai környezet pozitívan befolyásolja a mindennapok hangulatát is.

A Luther utca a gyóni városrész értékes területe, hiszen az egykori településmag központi része, amely a 19. század és 20. század eleje között nyerte el mai arculatát. A jelentős múlttal rendelkező utcában több helyi védelem alá helyezett építészeti érték található. Az utca védelmének érdekében bekerült a településképi szempontból kiemelt utcák közé, éppen azért, hogy ez a sajátos világ megmenthető legyen.

A tervezés során alapvető szempont volt a helyi építészeti sajátosságok figyelembe vétele. A gyóni városrészben néhány épület még magán hordozza ezeket a jellegzetes helyben megszokott megoldásokat. Az evangélikus templom és parókia melletti területen olyan típusházak tervei készültek el, amelyek a helyi építésfejlődés folyamatát egy területen hivatott bemutatni. Az utcai oldal két épülete a nagygazda és a polgári világot reprezentálja, míg a hátsó telkeken a tornác nélküli, majd az abból kifejlődött különálló tornácos épület tekinthető meg. Az épületeket a hagyományos anyaghasználat (tégla, fa-látszó mennyezet, -nyílászárók, cserép), egyszerű formák (téglalap) és tiszta megjelenés teszi harmonikussá. Külsőben hagyományt követő, míg belsőben a modern világ jelenik meg.

 01-02-page-001 03-04-page-001 05-page-001 06-07-page-001